Beeshofkapel Historie 
 
Een van de oprichters van de Beesehofkapel:

Un eige kapel

Van wensdroom tot een niet meer weg te denken club binnen de Sweikhuizer gemeenschap.
Lange tijd voor de oprichting van de huidige Beesehofkapel werd door het bestuur en de raad van Elf van de Sjwenskes met jaloerse blikken gekeken naar de carnavalsverenigingen die feesten en recepties opluisterden onder begeleiding van hun eigen hofkapel.
Menigmaal werd dan ook de wens uitgesproken: "dat moosjte veer eigelik aug höbbe". 

Na overleg tijdens een bestuursvergadering van de Sjwenskes werd afgesproken dat Jan Slangen (toenmalig Vorst), en Jaqc Dohmen (voorzitter) zouden gaan werken aan de oprichting van een muziekkapel voor de Sjwenskes.
Eerst werd een lijst gemaakt van de inwoners van Sweikhuizen die een instrument bespeelden en/of lid waren van een of ander muziekgezelschap. Toen dit bleek mee te vallen werd de kersverse inwoner en neef van vorst Jan, Peter Heugen, benaderd om te kijken of hij interesse had. Peter was meteen enthousiast en wilde desgevraagd de leiding op zich nemen. In de winter van 1983 werden inwoners benaderd om lid te worden van de hofkapel van de Sjwenskes. Niet lang daarna vonden de eerste repetitie plaats in het toenmalige clublokaal van de Sjwenskes, café Meels.
Na enkele repetities kwam Peter met de mededeling dat, nadat diverse mensen zich afgemeld hadden, de kapel te weinig leden telde om verantwoord verder te kunnen gaan.
Na intensief overleg werd besloten mensen te benaderen die geen instrument bespeelden maar dit wel zouden willen leren. De Carnavalsvereniging zou instrumenten beschikbaar stellen en Peter Heugen zou thuis muziekles geven. Na intensief oefenen vond de première plaats tijdens de revue van 1985.
Met een eigen carnavalsrevue en een eigen hofkapel kon de Sweikhuizer carnaval niet meer stuk. Het was ook tijdens de revue dat "Pinokkio" (een creatie van de groep kerkstraat: René Habets, John (stem) en Men Goessens) opmerkte dat de muziek van de kapel net zo "gammel" was als de Biesenhof. Hiermee was de naam van de kapel geboren: DE BEESEHOFKAPEL.
In hetzelfde jaar bedankt pastoor Thewessen de kapel na afloop van de carnavalsmis met de legendarische woorden: "Het kan alleen maar beter".
Met deze opsteker op zak ging de kapel nog fanatieker oefenen.
Men wilde meer zijn dan alleen een "Zaate hermenieke".

De kapel is inmiddels uitgegroeid tot een goed georganiseerd gezelschap muziekanten, die vele gelegenheden in Sweikhuizen en daarbuiten opluisteren. Een waarlijk goede promotor van Sweikhuizen, de carnaval en de Sjwenskes.

Bron: Jubileum gids 11 jaar Beesehofkapel 1994, Jacq Dohmen